De Whippet                             Indy - oktober 2008De Whippet is een hond van grote schoonheid en met een adellijke uitstraling. Hij is sierlijk, gespierd en droog met een diepe borstkas. Hij is  gebouwd als de gestroomlijnde perfectie van kracht, snelheid en balans. Hoewel de Whippet teer lijkt is hij in werkelijkheid zeer stevig. Dit is  logisch, want windhonden werden gefokt voor de jacht. Zo ontwikkelde zich een slanke, haast tere, maar zeer taaie hond, met als voornaamste  kenmerk harmonie tussen de krachtige bouw en de  sierlijke belijning. Deze windhonden bewogen zich soepel en veerkrachtig, bijna zwevend  voort.

De Whippet is niet al te groot en heeft een fijne, korte en dichte vacht. De vacht heeft nauwelijks verzorging nodig. Af en toe een korte borstelbeurt is voldoende. De Whippet is namelijk zeer schoon op zichzelf en heeft geen onaangename lichaamsgeur, hij likt zichzelf net als een kat schoon.Tanden en nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig worden verzorgd. Te lange nagels kunnen zorgen voor slechte voeten. Door de korte beharing en dunne huid kan een Whippet niet zo goed tegen extreme kou. Ze slapen dan ook graag warm, het liefst bij de baas in bed. In de winter is vaak een jasje nodig.

Izzie & Bisou  Een Whippet heeft een zacht karakter. Hij is graag in contact met de mensen met wie hij samenleeft en tot op zekere hoogte zelfs met vreemden. Mensen die hij niet kent, benadert hij meestal met het zelfvertrouwen dat past bij een evenwichtige hond. Hij heeft een gelijkmatig temperament. Hij zit graag op schoot en wil worden aangehaald. Kortom de Whippet houdt van mensen. De Whippet is intelligent met een eigen wil. Hij is gehoorzaam, maar niet slaafs. Hij is meestal zacht, speels, levendig en goed gehumeurd. Het is geen kennelhond, maar een hond die zich rustig in huis gedraagt en graag op een bank of stoel ligt. Een Whippet kan goed bij kinderen. Met soortgenoten  kan hij goed overweg en ook met de katten of konijnen in huis, mits hij daarmee is grootgebracht.

Ashwin, Aaron en AmandaAls een Whippet buitenkomt is het een heel ander verhaal. Op de renbaan of vlak voor een wandeling is hij net zo gespannen als een sprinter voor een belangrijke wedstrijd. Hij staat klaar om op elk moment uit de `startblokken` te kunnen schieten. Windhonden jagen voornamelijk op het zicht. Als ze eenmaal iets in het oog hebben en zeker als dat gaat rennen, gaan ze erachter aan. Hierbij zijn ze volstrekt doof voor elk woedend of wanhopig geroep dan ook. Hazen, konijnen, reeen, katten en pluimvee worden met passie achtervolgd. Het is dus erg gevaarlijk om ze in de buurt van verkeer los te laten.


Toch hebben deze honden voldoende beweging en afleiding nodig, maar ze hoeven echt geen halve dag te wandelen of een marathon naast de fiets te lopenE. en whippet is al snel tevreden met een lekkere wandeling op het strand of in het bos, ook is de baanrennen en de daarvoor benodigde conditietraining een goed alternatief. In Nederland zijn er diverse verenigingen waarvan er een aantal een eigen baan heeft. Er worden wedstrijden over diverse afstanden gehouden.
Ook wordt er aan 'coursing' gedaan: een parcours waarbij de kunsthaas als het ware op natuurlijke wijze een aantal haken slaat. Maar whippets zijn zeker ook geschikt voor andere takken van sport: te denken valt aan agility, behendigheid en flyball.

Indy & Sarah
De Whippet is een relatief gezond ras met nauwelijks erfelijke afwijkingen. Alleen de erfelijke oogafwijkingen PRA/Cataract komen sporadisch voor. Fokdieren  worden dan ook gecontroleerd op deze erfelijke oogaandoeningen.
Whippets worden vrij oud. De gemiddelde levensverwachting is 14 jaar
.

 copyright © by Marakaya's. Alle rechten voorbehouden.